Padel

Sveriges Mest växande sport finns nu i åre

Våra banor & underlag

Åre Sportcenter har 3 dubbelbanor varav alla är panorama. Spelunderlaget består av komfortgolv 4mm gummimatta som ligger under konstgräset för att spara på kroppen. Konceptet är nytt och framtaget för att minska skador i knän, ryggar etc. Det är idag det bästa spelunderlaget man kan erbjuda och är uppskattat av både elitspelare och amatörer som testat underlaget.

BOKA VIA COURT22

Boka genom att ladda ner COURT22-appen och skapa ett konto. Banorna går att boka alla dagar mellan kl 06-24.

HYR PADELRACK MED SWISH

Padelrack finns alltid att hyra mellan kl. 06-24. Betalning med Swish – QR kod. 

Om padel

Padel har sedan ett par år tillbaka blivit otroligt populärt och är både Europas men även Sveriges snabbast växande sport. Så väl banor, klubbar och medlemmar runt om i Sverige har ökat lavinartat och Sverige är även sedan 2018 värld för Swedish Padel Open, 1 av 11 opentvälingar i padel som arrangeras på världsbasis.

Padeln eller även kallad padeltennis har funnit sen 1970-talet och rotade sig då främst i Spanien och Latinamerika. Men som med allt riktigt roligt spred sig sporten till slut och har nu tagit över Sverige.

Så här spelar du padel

För er som ännu inte hunnit testat spela förklaras padel bäst som en blandning av tennis och squash, med ett nät i mitten av banan och spelbara väggar. Padel har ofta ett högt tempo men är ändå både enkelt att lära sig och socialt att spela. Bästa av alla världar.

Regler

Reglerna är hämtade från Svenska Padelförbundets officiella hemsida. Önskar du fördjupa dig mer i regelverket och poängräkningen kan du läsa mer här.

 • En padelbana är 10×20 meter och omges av spelbara glasväggar och delas av med ett nät i mitten.
 • Du spelar alltid dubbel, dvs med fyra spelare.
 • Man spelar alltid dubbel (på den vanliga banan, 10×20 m).
 • Poängräkning är samma som tennis.
 • Linjerna på planen används endast vid serve.
 • Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta.
 • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig.
 • Man har två servar på sig.
 • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
 • Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
 • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva.
 • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida.

Poängräkning

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.

I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.